Kövess el legalább naponta egy gondolatbűnt

Szellemi remittenda

Szellemi remittenda

Az internetadó hungarikum

Gondolatok a legújabb hülye ötlet nemlétező gazdasági hasznáról és a kormány pénzügyi kényszerhelyzetéről

2014. október 22. - lucik

„Is this actually serious, or did the local legislative idiot just propose something stupid that is going to get laughed at and shot down? I don't know whether Hungary's economic minister is some crackpot position that no one pays any attention to or someone with some real sway.” (Mysteryman64)

Azon gondolkodtam el nemrég hazafelé menet, miközben a zebránál ácsorogva elsuhant mellettem a fideszes kampányplakátokkal teleragasztott oldalú villamos, hogy a spindoktorok és kommunikációs szakértők kavalkádja mögött remélhetőleg azért a gazdasági kérdésekkel foglalkozó kormánypárti potentátok legalább egy icipicit szomorúak.

Persze, a kommunikáció és választási hatalomtechnika kérdésében remekelnek, mondja a bennem lakó aprócska, ugráló törökgábor. Okosan levették már hosszú évekkel ezelőtt, hogy kis hazánkban kilóra lehet venni a szavazatokat és a gazdasági teljesítmény (igazából másutt is) az egyetlen dolog, amivel kampányolni érdemes. Az azonban ugye megvan, hogy csupán jövedelem-újraosztással tudnak dicsekedni, konkrét gazdasági előrelépésekkel nem?

Nem a GDP, a reálbérek vagy az átlagos életszínvonal növekedéséről harsogó nyilacskák kerültek fel a busz oldalára; nyilván azért, mert ilyenről szó sincsen kis hazánkban. Nincs megnövekedett illetve extra jövedelem, amit mutogatni lehetne: jobb híján marad a létező – egyre fogyó – pénzmennyiség oda-vissza tologatása. S persze, a rezsicsökkentés megmutatta, hogy ezzel rengeteg szavazatot lehet nyerni – de talán még az unortodox közgazdászok is érezhetik, hogy hosszú távon nem sok jóval kecsegtet az, hogy ez a legnagyobb felmutatható siker.

Belengették az internetadót, az internet pedig, minő meglepetés, felrobbant. (Ismét csak redisztribúció, ráadásul olyan, ami valószínűleg visszafogja a gazdasági növekedést.) Már szerveződnek is a tüntetések, amik egyrészt viccesek, másrészt a Milla-őseredet (Nem) Egymillión a Sajtószabadságért nevű Facebook-csoport hatástalanságára emlékeztet. A WTF-faktor és a hangzatos számadatok mellett azonban különös hiánycikk a dolog gazdasági szerepének vizsgálata. Ez azért van, mert nincs neki.

Az Egyesült Államokban 1998 óta tilos a szigorúan internethasználattal kapcsolatos adók kivetése (Internet Tax Freedom Act); ez természetesen nagymértékben elősegítette növekedését és elterjedését. Ez a jelek szerint így is marad. Nem csoda, hiszen az internethasználat megkönnyítése is természetesen pörgeti a gazdaságot.

Olyannyira nyilvánvaló és egyértelmű tény ez, hogy az „internet tax” Google-keresés a fenti cikkek mellett már harmadik találatként ad ki egy, a magyar törvényjavaslattal foglalkozó cikket, pontosabban az azzal foglalkozó Reddit-diskurzust. Egyszerűen nincs ilyen a világon. Ha valami, ez remélhetőleg igazolja az átlagos internethasználónak, hogy mekkora baromság a koncepció: még csak meggondolására sincsen precedens a világ többi részén.

Hadd ne kelljen lefutnom most azokat a köröket, hogy majd a szolgáltatók fizetik meg: a korábbi ágazati különadók egyértelműen igazolták, hogy az ilyen extra költségeket automatikusan a fogyasztókra terhelik.

Azt is mondhatnánk, hogy az internetadó hungarikum. Méltó a közelmúlt eseményeihez: a kormányzási kérdésekben mutatott inkompetenciája miatt a második és harmadik Orbán-kormány mindenekelőtt a redisztribúció kormánya. A vicces csak az, hogy ezt egy, a politikai skála hozzájuk képest sokkal inkább bal részén elhelyezkedő eszmerendszer tűzte zászlajára. De miért csodálkozom ezen a szélsőjobboldali párt Brüsszelben dolgozó KGB-ügynökének országában?

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemiremittenda.blog.hu/api/trackback/id/tr896815755

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tüntetés az internetadó ellen 2014.10.27. 20:52:33

Orbán monnyon le! Orbán takarodj! Kicsit késve érkeztem, a 49-es villamosról leszállva körbepillantottam merre menjek, de csak követnem kellett az emberkígyót. Sietve lépkedtem el a komótosan haladó tüntetésre “sietők” közt, fiatalok, időse…

Trackback: Internet is for porn 2014.10.27. 20:52:33

Menjünk el vasárnap tüntetni az ingyen torrentért és a küpolitikai botrányért. Azzal soha ennyi embert nem mozgattak volna meg. Tisztelt szervezők, nálatok a labda.

Trackback: internetadó 2014.10.27. 20:52:30

Internetadó, az igazi rezsicsökkentés!

Trackback: A fiatalokat csak az Internet érdekli. 2014.10.27. 20:50:29

Amikor az Internetadót belengették egy olyan témába tenyereltek bele Orbánék, ami sokkal több szállal kötődik az emberek hobbijához, az életviteléhez, mint mondjuk a 20-30 év múlva esedékes problémává váló nyugdíj. Sarkítva: az sokkal átélhetőbb, hogyR…

Trackback: Internetadó Best Of 2014.10.25. 12:17:53

  Oldal látogatási vizitdíj? Ebből nagy bukta lesz! Stadionadóhoz mit szólnál Viktor? Vagy meccsadóhoz? Magyarország lesz az első ország ahol olcsóbb lesz kurvázni, mint netes pornót tölteni. Újabb álláslehetőség valakiknek. Router-leolvasó. "...

Trackback: Az internetadó hungarikum 2014.10.22. 20:33:48

Gondolatok a legújabb hülye ötlet nemlétező gazdasági hasznáról és a kormány pénzügyi kényszerhelyzetéről „Is this actually serious, or did the local legislative idiot just propose something stupid that is going to get laughed at and shot down? I don̷…

Trackback: Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok 2014.10.22. 18:03:48

Van egy ország, ahol az adóhivatal szervezi az adócsaló maffiát, ahol a söralátétes-egysávos adócsökkentés kormánya évek óta a legkifacsartabb unortodox adókkal húz le, a bevételekből minden sarki óriásplakáton rezsicsökkentést hirdetve. Egyszer biztos...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2014.10.23. 18:44:14

"Egyszerűen nincs ilyen a világon. Ha valami, ez remélhetőleg igazolja az átlagos internethasználónak, hogy mekkora baromság a koncepció: még csak meggondolására sincsen precedens a világ többi részén."
Hát ez jó, megjegyzem. Azért érdekelne, hogy ha esetleg (tegyük fel, netán) más országban is létezne kormányzati korrupció, meg a polgárok agyonadóztatására való törekvés (tehát ha esetleg ebben nem lenne Magyarország egyedülálló a világon) akkor miért van az, hogy ez az ötlet mégsem jutott senkinek eszébe, csak Orbánéknak?
süti beállítások módosítása