Kövess el legalább naponta egy gondolatbűnt

Szellemi remittenda

Szellemi remittenda

Bici néni, a sakkvilág Alekosza?

2015. június 06. - lucik

Miért tesszük egymás mellé azt, hogy egy nyolcvanhét éves asszony gyerekekkel sakkozik több táblán egyszerre a játék harmadik világbajnokával, aki egész karrierje során 47 meccset veszített csak el?

„Kissé gátlásos is, amikor Capablanca szóba kerül, de azzal nyugtatja magát, hogy csak nem haragszik meg a nagy bajnok, ha ezt a rekordot elveszi tőle egy nő. Már csak emiatt sem lehet összehasonlítani a teljesítményüket.”

Természetesen nem lehet, de akkor felmerül a kérdés, hogy miért tesszük. José Raúl Capablanca 13545 szimultán partit adott a sakkvilág elitje ellen, ezt a rekordot kívánja most megdönteni „Bici néni” gödöllői iskolások és Index-olvasók kőkemény hidrájának megannyi fejét vagdosva. Micsoda teljesítmény! Nem kívánom bántani a hölgyet, hiszen nincsen jobb annál, ha az ember azzal töltheti idejét, amivel szereti, még akkor is, ha saját bevallása szerint a közelmúltbéli dolgokat el is felejti.

A mennyiség és a minőség közti klasszikus dichotómia persze nem merül fel, ha rekordszámokról beszélünk – és amíg mindezt érdekes élettörténetként vagy különös kisszínesként aposztrofálnák, nem is irritálna a dolog. A hazai sportsajtó viszont egyébként is szánalmas felületességgel és a lényegi események figyelmen kívül hagyásával (nem) számol be a sakkvilág eseményeiről, ennek fényében lenne különösen fontos, ha legalább ezt nem sporttörténeti eseményként aposztrofálnák.

Legyünk ugyanis őszinték, a sakkvilág egészét nézve Sinka Brigitta potenciális rekorddöntése nagyjából egyenértékű Alekosz bölcsességeivel az egyetemes valóságshow-történelemben. A mennyiségi és nem minőségi csúcsok elvesznek a zajban: s bár a sakkozók kétszáz év múlva is pontosan tudni fogják, kicsoda José Raúl Capablanca, Bici nénire azonban még csak az Index olvasói sem fognak emlékezni kétszáz nap múlva. Nincs is ezzel semmi baj, csak épp a hírérték teljes hiányát világítja meg. Közben épp most ígértek még egymillió dollárnyi díjazást a közeljövő legnagyobb nyílt sakkversenyének. Nyilván sokkal kevésbé fontos.

(Az idevágó Index-felhívásban szereplő megoldás kulcslépése pedig 1. h6!, ennyit segítek.)

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemiremittenda.blog.hu/api/trackback/id/tr347521546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása