Kövess el legalább naponta egy gondolatbűnt

Szellemi remittenda

Szellemi remittenda

Nem a lottót kell betiltani, hanem a hülyéket okítani

2015. június 04. - lucik

Az ember azt hinné, öröm tölt el, amikor valaki végre felveti a várható érték fogalmát a lottózással kapcsolatban és jelzi, hogy matematikailag bizonyíthatóan ostobaság lottózni, hacsak nem szeretsz pénzt lehúzni az ablakon vagy nem elképesztően magasak a nyeremények. Sajnos nem, ugyanis ezt sikerült egy demagóg ostobaság köntösébe bújtatni.

Tiltsák be a lottózást! – írja a klikkvadász rémséggé fajult Portfolio.hu szerzője, számomra értelmezhetetlen módon a makrogazdaságról szóló rovatban. A deklaráltan provokatív írás sajnálatos módon az emberi természet, a gazdaságtan és a logika megannyi releváns elemét figyelmen kívül hagyja. Praktikus okokból nem fogok végigmenni minden egyes mondatán, de néhány különösen ostoba megnyilvánulást szeretnék kiemelni okulásunkra.

„Miért nem tiltjuk ne a lottózást, ha az ártalmas?” – Ezt a kérdést fel lehetne tenni nagyon sok mindennel kapcsolatban, például a drogfogyasztással kapcsolatban (mellyel kapcsolatban a drogháborúk évtizedes tapasztalatai miatt egyre többen lépnek a legalizálás útjára), vagy éppen az alkohollal kapcsolatban is – sajnos azonban jól dokumentált tapasztalataink vannak arról, mi történik, amikor egy káros, de népszerű szubsztanciát illegálissá tesznek: a piac ugyanúgy megmarad, csak a szervezett bűnözés kezébe kerül.

Érdemes megjegyezni, hogy a cikkben szereplő, a káros szenvedélybetegségekkel való általánosító összehasonlítás a lottózás egészségügyi ártalmainak hiánya miatt indokolatlan. Szintén fontos, hogy ahogy az alkoholista és az alkalmi italozó között hatalmas a különbség, ugyanígy meg kell különböztetnünk a kőkemény szerencsejáték-függőket a többi csoporttól. Míg egy pohár bor senki életét nem fogja romba dönteni, sőt, előreláthatólag semmilyen negatív hatása nincsen, egyetlen lottószelvényről meg lehet állapítani, hogy egyszerűen nem éri meg megvenni. Ez a későbbiekben fontos gondolat lesz.

A cikk következő szakasza a lottózás olyan elméleti modelljéről szól, aminek semmi köze a valósághoz, az adók és a profit formájában történő újraelosztás torzításának fontosságát ugyanis ellegyintgeti. (A „hatékonytalan” pedig nem szó.)

Az írásban a nemzetközi szociológiai szakirodalom kutatásaiból nem véletlenül azt emeli ki, hogy a szegényebb réteg költ arányaiban többet a lottózásra – ennél azonban sokkal fontosabb az, hogy a tanulatlan réteg fog előreláthatólag sok pénzt költeni szerencsejátékra: anyagi helyzettől függetlenül középiskolai matematikai ismeretekkel rendelkező emberek tudni fogják, hogy nincs értelme lottószelvényekre pazarolni a pénzt.

A megoldást erre a problémára – már ha tényleg annak tekintjük – tehát nem az jelenti, hogy az állam óvó ölelésébe fogja butácska kis állampolgárait, és megmondja nekik, mi a jó és mi nem (elvégre ennek problematikus és fenntarthatatlan jellegét például a devizahitelesek remekül sikerült „megmentése” is megmutatta), hanem az, hogy normális oktatást nyújt, az állampolgárok pedig el tudják dönteni maguknak, megéri-e nekik kidobni pár száz forintot egy álomért cserébe.

Zárásképpen egy idézetet szeretnék, hogy lássuk, mennyire megalapozott és komoly munkával van dolgunk. Provokatív jelleg ide vagy oda, szubsztancia nélkül provokálni Puzsér Róbert dolga, nem pedig egy gazdasági témákkal foglalkozó weboldalé.

A betiltással talán egy idő után elérnénk a játékkedv csökkenését, talán nem. Talán az emberek találnának valami más, hasonlóan káros tevékenységet helyette maguknak, talán nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemiremittenda.blog.hu/api/trackback/id/tr257516456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.06.04. 19:29:17

Ugyanmár, senki sem józan észből lottózik. Nem nyereményt kapsz a pénzedért, hanem álmokat.
5 perc álmodozást, hogy mit vennél, hova mennél nyaralni, kivel jótékonykodnál, kifizetnéd-e a nagynénéd frankhitelét.
Mások meg jóshoz fordultank, rontáslevéltel, energizálás és egyéb megakreténségekkel. Küldöm az energiát, de leginkább akkor azt is tiltsták be.
Be kellene tiltani minden felesleges pénzszórást, például miért venne valaki drága kaviárt, amikor a szardiniakonzerv csak 67 forint, és az is tápérték. Tiltsuk be a 4 milliónál drágább autókat is, csak flancolás, káros magamutogatás.
Javaslom továbbá, mindenkinek ugyanazon javak kiosztását és a pénzrendszer eltörlését. Mindenki boldogabb lenne!

micsoda? 2015.06.04. 19:29:58

Világos, mindent be kell tiltani ami a focipálya telítettségét rontja. Ott majd lehet fogadást kötni. Csak nem erre megy ki a játék?
Egyébként én is lottózóm, - szerényen - mert jó az álmodozás, a sokszínű élet tartozéka ez a játék is.

jogalany 2015.06.04. 19:35:03

A lottó házatáján valami nem stimmel. Eyíygrészt csaltak kétszer is bizonyíthatóan a huzó személyének kisorsolásánál (nekem magyarázhatnak, hogy a fény gyorsabban terjed, mint hang, ha pasi viselkedésvel előre jelzi, vele valami történni fog és igen, őt húzták ki -csaltak, - majd egy nő hamarabb indult el, mint a cetlit felmutatták volna.)
A másik az utóbbi 5 évben - persze előtte is előfordult - szinte csak kerek nagynyeremények voltak 2, 3, 3,5 , 5 milliárdosak, semmi 1,4, vagy 2,6, vagy 3,2 nem csakis akkor volt nyerés, mikor a kerek számot elérte a halmozódás.
Hogy milyen mázlista volt, a smittelő Pál, nyert 3,5 milliárdot. Vagy Rachel aki hozományként a fortunától?? kapott 3 milliárdot.
Az eu lottón 2,5 ször nehezebb nyerni, mint itt, de ott 5 évet kellett várni a leghosszabb halmozódásra, 12 hét és nyert 27 milliárdot egy cseh. A magyar 37 hétig halmozódott és másfélszer annyi szelvény fogyott, mint az eu-ban. A matek szerint minimum 3 vagy inkább négy telitalálatnak kellett volna lennie közben.
Sokan azt gondolják a számokkal csalnak, holott nem, az adatbázisnál van rá lehetőség, nem is teszik ki a netre, pedig a játékosnak joga lenne rá, hogy tudja, az Ő szelvénye is játszik-e, vagy a nyertes szelvény már a húzás előtt is bent volt.
A neten már jóval - pár héttel - előre megírták, hogy csakis 5 milliárd elérésekor lesz nyertes, és az sem akárki !!!!!

Szalay Miklós 2015.06.04. 20:01:41

Aki ezt elolvassa, megtudhatja, amit a véletlenről, valószínűségről és társaikról tudni kell. Elég odafigyelős, de tanulságos:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid017

(A legfelső sor a kép tetején, "Véletlenszerűség", doc, pdf)

zsoltix 2015.06.04. 20:10:53

Azért nem kéne úgy beállítani, hogy van egy főnyeremény, oszt' jónapot. Vagy mindenki azért lottózik, a 4-5-6-7 számjegyű nyeremények meg le vannak szarva? Akkor ez egy nagyon jómódú ország. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.04. 20:12:21

@jogalany: de azt elfelejtetted megemliteni, hogy az eu lotton a 27 milliardot Miloš Zeman lanya nyerte, Merkel kozbenjarasara, de majd egyszer meg kernek erte valamit

levi009 2015.06.04. 21:05:06

Legdurvább hazai lottóbotrány a 13 darab öttalálatos kálváriája volt. Akkor kellett volna rájuk gyújtani a lottó igazgatóság épületét! De nem történt semmi. A csalók azóta is nyugodtan ülhetnek a babérjaikon.
Most a Pintér féle gárda aligha áll másképpen a dolgokhoz. Mindenki fantáziájára bízom, mi folyhat a Szerencsejáték berkein belül. :) Pedig susmus nélkül is tisztes haszon üthetné a markukat.

micsoda? 2015.06.04. 21:17:19

Az ötös lottó számhúzójának sorsorlása nálam is gyanús. A jelöltek között ültem, a kihúzott nevet senki nem látta, a műsorvezető egyszerűen bemondta. Előtte, a nyertes személlyel igen kedélyesen viccelődött.

Kelly és a szexi dög 2015.06.04. 21:49:05

Átküldöm az írást a szembe szomszédnak - ő 300 millát nyert, hátha végre rájön, hogy mekkora lúzer volt, amikor játszott!

David Bowman 2015.06.04. 22:35:17

Baszhatod az oktatást. Az emberek fele genetikailag hülye.
süti beállítások módosítása